zalaerdo logo zalaerdo szoveg_1 zalaerdo szoveg_1
hangulatkép
képek megjelenése
 
Főoldal/Közjóléti tevékenységek/Erdei vasút

Csömödéri Állami Erdei Vasút

A kép nem jeleníthető meg.

A göcseji táj egyik különlegessége az erdei vasúthálózat, amely mintegy 109 km hosszúságban hálózza be a zalai erdők egy részét. Jelentős mennyiségű faanyagot szállít Lentibe és Csömödérbe a fafeldolgozó üzemekbe, valamint a MÁV vonalhoz csatlakozva távolabbi helyekre is eljuttatja a kitermelt fát. A személyszállító vonatok Lenti és Kistolmács között haladva 32 km hosszban összekötik a térség kirándulóhelyeit.

A kisvasút menetrendszerűen májustól szeptemberig közlekedik, de igény szerint ettől eltérő időpontokban is biztosítunk különvonatot. A hidegebb hónapokban fűthető zárt szerelvények állnak az utasok rendelkezésére. A kisvonaton kerékpár szállítására is lehetőséget biztosítunk. 2004 óta néhány újdonsággal is szolgálunk; minden második szombaton nosztalgiaszerelvény közlekedik a Lenti és Kistolmács közötti szakaszon, melyet az Erdélyből származó, Ábel névre keresztelt nosztalgia gőzmozdony húz. Külön megrendelésre a gőzmozdonyt és a szalonkocsit ettől eltérő időpontban is az utasok rendelkezésére tudjuk bocsátani, amennyiben nincsen tűzgyújtási tilalom.
Az erdei kisvasút útvonala érinti a Göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a Göcseji bükktájat. A vonatos kirándulás alkalmával gyakran látható szarvas, őz, vaddisznó, egerészölyv, és más ritka, védett madarak is olykor felbukkanak. Lentiből kiindulva gyönyörködni lehet a zajdai erdőkben, elérhető a csömödéri horgásztó, a bázakerettyei termálfürdő, valamint a „Kistolmácsi Szabadidő Központ” fürdő- és horgásztóval. A vasútvonalhoz számtalan kerékpáros és „bakancsos” turistaútvonal csatlakozik. Megközelíthető a Mároki kápolna, a Budafai arborétum, a több száz éves pákai templom, Öveges professzor szülőháza, a szécsiszigeti Andrássy-Szapáry kastély és a vízimalom. Lentiben keresett a fedett és gyógyfürdővel rendelkező termálfürdő, ami az erdei vasút állomásának szomszédságában található. Szintén Lentiben az Erdei Kisvasút végállomásán megtekinthető a „GÖCSEJ KINCSEI, AZ ERDŐ ÉS A FA” erdészet-, fűrészipar- és vasúttörténeti kiállítás.


Képgaléria

Információ:

Vagyongazdálkodási Osztály
Cím: 8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
Tel.: 93/500-232
e-mail: montsko.sandor@zalaerdo.hu

Csömödéri Vasútüzem
Cím: 8957 Csömödér, Vasút út 2.
Tel.: 92/579-033
Fax: 92/579-404
Mobil: 30/474-2146 vagy 30/474-2079
e-mail: erdeivasut@zalaerdo.hu

Földtulajdoni gyűlés
A ZALAERDŐ Zrt. földtulajdoni gyűlést hív össze a 20-201-250505 kódszámú vadászterület földtulajdonosai számára.
Bővebben...
Pályázati felhívás
A ZALAERDŐ Zrt. nyílt, egyfordulós pályázatot hirdet, a Bajcsai Csemetekertjében
(Nagykanizsa-Bajcsa) lévő lapos tetős épület magas tetővel
történő átépítésére, felújítására, napelem-rendszer és aprítéktároló kialakítására.
Bővebben...
Az erdő télen - fotókiállítás és díjkiosztó
A ZALAERDŐ Zrt. és a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ szeretettel vár minden kedves érdeklődőt az erdőgazdaság által, Az erdő télen címmel meghirdetett fotópályázat válogatott képeiből nyíló, díjkiosztóval egybekötött kiállításra 2016. június 28-án (kedden) 18 órakor a Keresztury VMK-ban.
Bővebben...
Kisvasút Nap 2016.
Szeretettel várjuk kedves utasainkat és minden kedves érdeklődőt a Csömödéri Állami Erdei Vasút Kisvasút Napjára 2016. június 25-én, szombaton!
Bővebben...
Pályázati felhívás épületgépészeti munkák elvégzésére
A ZALAERDŐ Zrt. nyílt, egyfordulós pályázatot hirdet a Bajcsai Csemetekertben (Nagykanizsa-Bajcsa) található kazánház és távhő vezeték átalakítására, korszerűsítésére.
Bővebben...
(C) 2010 Zalaerdő Zrt.